HVA ER MEDISINSK LASER?

Medisinsk laser blir delt i grupper. 

 

Klasse 4 – Høy effekt lasere:

Blir brukt til å kutte, koagulere og til å fordampe vev. Dette er lasere som ofte blir kalt for kirurgiske lasere, fordi de kan erstatte skalpellet til kirurgen.

Oslo laserklinikk bruker Klasse 4 lasere innen kosmetisk laserbehandling for hud, hår og tatoveringsfjerning.

 

Les mer om forskjellige lasere her: Ref.: https://dsa.no/laser-og-lys

 

Klasse 4 – Fraksjonell CO2 eller tilsvarende teknologi

Fraksjonell CO2 laser hudresurfacing er en prosedyre som involverer bruk av  karbondioksid (CO2) og er en hudoverflatefjernende laser (ablativ laser) for å fjerne arr, vorter, dype rynker med mer.

Hvordan fungerer CO2 laser hudresurfacing?

Ablative lasere, for eksempel en CO2-laser, virker ved å traumatisere huden. Den fjerner det tynne ytre hudlaget ( epidermis ) og varmer opp den underliggende huden (dermis). Dette stimulerer veksten av nye kollagenfibre. Etter hvert som overhuden heler og vokser ut igjen, virker den behandlede huden klarere, glattere og strammere. 

Ikke-ablative enheter som pulserende lys (IPL)-enheter, traumatiserer ikke huden, i stedet stimulerer de kollagenvekst og forbedrer hudtone og tekstur. Dette er mindre invasivt og krever kortere restitusjonstid, men er mindre effektivt.

Legen velger lasertype basert på tilstanden som behandles og pasientens kosmetiske mål.

Ref.: https://www.medicinenet.com/what_is_co2_laser_skin_resurfacing/article.htm

Hårfjerningslaser

Egenskapen til denne laseren er at lyset følger pigmentet i hårstråene som er i vekstfasen ned i roten og ødelegger den. Dette fører til hårreduksjon og det blir mindre og mindre hår tilbake. Normalt regner man med at det er ca. 20% av hårene som er i vekstfasen. Ved barbering blir det flere hår som vokser opp samtidig derfor lønner det seg og barbere seg flere ganger før hårfjerning. Dette er dokumentert. Problemet med hårfjerning er at huden kan produsere nye hårsekker. Dette er en hormonell/genetisk situasjon, og ikke noe den enkelte kan kontrollere. Det er derfor viktig at du som bruker ved selvsyn ser at det blir hårreduksjon. Håret som er behandlet sitter fremdeles fast i hårroten etter at behandlingen er gjennomført og det kan ta opptil fire uker før de ramler ut.

Tatoveringslaser

Tatoveringslaser har den egenskapen av den bryter ned pigmentet i tatoveringen slik at leukocyttene kan frakte bort pigmentet etter hvert. Først en tid etter behandlingen begynner tatoveringen å bli svakere. Det bør derfor gå minimum 8 uker mellom behandlingen, eller lengre.

Klasse 3B – Hva innebærer bruken av Low level laser/biologisk laser.

Lav energi laser innebærer bruk av enheter som sender ut stråling med en maksimal effekt på 500 mW. Fotonstrålen som produseres under prosedyren absorberes av vev, og absorberes i mitokondrier til intracellulær energi. Dette fenomenet kalles fotobiomodulasjon (PBM). Virkningen av lyset induserer en forbedring av cellesignalisering og syntese av vekstfaktorer, og reduserer oksidativt stress. Lav energi laser stimulerer på denne måten til fysiologiske regenerative prosesser i bestrålte strukturer, og har en antiinflammatorisk og antibakteriell effekt.

Mitokondrier er organeller som er ansvarlige for energiproduksjonen i celler og har av denne grunn en svært viktig rolle i cellulær funksjon og vedlikehold av homeostase. Mitokondriene har en spennende og godt designet arkitektur for å generere adenosintrifosfat (ATP) som er den grunnleggende energiforsyningen for all cellulær aktivitet. Homeostasens oppgave er å gi best mulige arbeidsvilkår til kroppens enheter. Homeostasen sørger for likevekt mellom temperatur, blodtrykk, væskevolum, konsentrasjon av salter og lignende, selv om de ytre påkjenningene er varierende. En rekke andre organer som f.eks. hjerte, lunger, nyrer, skjoldbruskkjertelen med flere bidrar via signaler (signalmolekyler/hormoner) som koordinerer de mange prosessene i hver enkelt celle til det beste for kroppens miljø.

Low level laser er brukt i mer enn 60 år.

Low level laser (LLL) er en spesiell type laser som påvirker biologiske systemer gjennom ikke-termiske midler. Laseren blir brukt til å redusere smerte, betennelse og ødem, for å lege sår, nerveskader og for å forhindre vevskade med mer. Dette har vært kjent i mer enn 60 år, da laseren ble oppfunnet. Dette har ført til at den er anerkjent i hele verden.   

Low level laser er en ideell behandling for alle typer muskel- og skjelettplager og kan brukes til blant annet:

  • Anti-inflammatorisk effekt (betennelsesdempende)
  • Mot kroniske smerter
  • Raskere heling av skader i muskler og sener
  • Reduksjon av nevropatiske smerter
  • Analgetisk effekt (smertestillende) 
  • Starte reparasjonsprosesser i områder hvor naturlig tilheling har stoppet

 

Low level laser er et tillegg til vanlig skolemedisin, da det er legen som har det medisinske ansvaret og kan stille en diagnose. Denne type laser fører til en normalisering av kroppens funksjoner og er et tillegg til trening og kosthold. Den bidrar til bedre næringsopptak, kan bedre virkningen av medisiner, bedrer sirkulasjonen i blod og lymfen som sirkulerer parallelt med hverandre.

 

Ref.: https://www.goodreads.com/book/show/11979102-science-of-low-power-laser-therapy, Tina I Karu  

Ref.: https://www.researchgate.net/publication/253909514, M Dyson  – Mechanisms for Low – Light Therapy III, 2008. (Om hvordan fototerapi påvirker immunsystemet). 

Ref.: https://link.springer.com/article/10.1007/s10103-017-2423-3

Handlevogn
Handlevognen er tom

Produktene du legger i handlekurven vil synes her.